Keiji Haino Miracle - Jazzhouse

lørdag 04. november

Dørene åbner: kl. 18:00

Koncerten starter: kl. 19:00

Pris: 150 dkk + gebyr

Medarrangør: G((o))ng Tomorrow, artFREQ., SMK/National Gallery of Denmark og Sound Live Tokyo

Facebook event

OBS! Koncerten finder sted på SMK/Statens Museum for Kunst.

Den 4. november rejser en kæmpemæssig konstruktion sig omkring et flygel på Statens Museum for Kunst i København. 88 pianister indtager installationen under ledelse af japanske Keiji Haino, der har brugt 40 år på at forberede ‘Miracle’ – et spektakulært svar på den verdenskendte komponist John Cages værk ‘4’33″‘. Kom med til Europa-premieren på en performance-koncert, som bringer et mirakel med sig, hvis eksperimentet lykkes …

G((o))ng Tomorrow, Jazzhouse, artFREQ., SMK/National Gallery of Denmark og Sound Live Tokyo er stolte af at kunne præsentere den europæiske premiere på Miracle for alle, som ønsker at opleve dette helt særlige øjeblik i musikhistorien. Miracle er komponeret og dirigeret af Keiji Haino selv, og du kan opleve den spektakulære performance-koncert på SMK/Statens Museum for Kunst lørdag den 4. november 2017 som en del af festivalen G((o))ng Tomorrow.

88 pianister indtager på samme tid et eneste flygel under ledelse af japanske Keiji Haino, der har brugt 40 år på at forberede Miracle som et svar på den verdenskendte komponist John Cages nok mest kendte værk, 4’33”. Kom med til Europa-premieren på en performance-koncert, som bringer et mirakel med sig, hvis eksperimentet lykkes …

Miracle har været undervejs i 40 år og er Keiji Hainos kommentar til komponisten John Cages 4’33” fra 1962: Her sidder pianisten helt stille i 4 minutter og 33 sekunder og tvinger publikum til at lytte til lydene omkring sig. Idéen var at frigøre lyden fra den klassiske musiks konventioner: Alt skulle i princippet kunne være musik. Efterfølgende skrev Cage anden del af 4’33”, som han kaldte 0’00”. Han bad musikerne om følgende: “perform a disciplined action with maximum amplification (no feedback)”.

Som et svar på Cages værk beder Haino sine 88 pianister om at foretage sig en ekstremt disciplineret handling ved flygelet. Hvad sker der, når 88 pianister samles om et flygel på kun 120 centimeter? Med alt hvad det indebærer af skubben og masen, suk og pust? Vil de 88 pianister lykkedes med at ramme een tangent med een finger på præcis samme tidspunkt? Haino vender Cages første del af 4’33” om: Hos Cage rører pianisten ikke en eneste tangent. Hos Haino er der en finger på ALLE tangenterne på samme tid.

—————-

En del af Opposite 2017 – Japan Denmark

Projektet er en del af Opposite 2017: En af de største musikudvekslinger nogensinde mellem Japan og Danmark i anledningen af 150 året for de diplomatiske forbindelser mellem de to lande. Opposite 2017 er blevet til i samarbejde mellem SNYK, G((o))ng Tomorrow, Jazzhouse og JazzDanmark.

Keiji Hainos Miracle arrangeres i samarbejde med: Jazzhouse, SMK/National Gallery of Denmark og Sound Live Tokyo.

Jazzhouse