Mihály Víg w. Strings Performing Music From the Films of Béla Tarr - Jazzhouse

onsdag 04. oktober

Dørene åbner: kl. 19:00

Koncerten starter: kl. 20:00

Pris: 150 dkk inkl. gebyr

Medarrangør: CPH PIX, artFREQ.

Facebook event

Jazzhouse, CPH PIX og artFREQ. inviterer til en særlig aften i selskab med den ungarske komponist Mihály Víg, der har haft afgørende betydning for det stemningsmættede univers i flere af den store instruktør Béla Tarrs mesterværker med sin udødelige musik. Denne aften opfører Mihály Víg selv udvalgte stykker i selskab med en til lejligheden særligt sammensat strygerkvartet og med ledsagende visuals. Oplev bl.a. musik fra ‘Werckmeister Harmonies’ og ‘Satantango’.

Filmhistorien rummer talrige eksempler på frugtbare og længerevarende samarbejder mellem instruktører og komponister. Det kan således virke næsten umuligt at forestille sig David Lynch’ film uden Angelo Badalamentis musik eller Roman Polanskis tidlige film uden Krzysztof Komedas suggestive jazztoner. På samme måde forholder det sig med den store ungarske instruktør Béla Tarr og hans langvarige samarbejde med komponisten Mihály Víg. Et samarbejde, som har været definerende for nogle af Tarrs helt store film som ‘Werckmeister Harmonies’, ‘Satantango’ og ‘Hesten fra Torino’. Værker, der er berømmede som mesterværker i europæisk filmkunst, og som ikke mindst næres af den tætte dialog mellem Tarrs poetiske billeder og Vígs atmosfæriske musik.

Mihály Víg var fra barnsben påvirket af mange forskellige musikalske retninger. Hans far, Rudolf Víg, forskede i folkemusik, især de ungarske romaers musik. Men Mihály Víg fik samtidig en klassisk uddannelse, studerede violin og cello, og lyttede hjemme til musik af Johann Sebastian Bach, gregoriansk kormusik samt nogle af de store komponister fra det 20. århundrede. Siden tog han guitaren op og var med til at danne toneangivende ungarske bands som Trabant og Balaton. I 80’ernes Ungarn, hvor der ikke var en fri musikindustri, florerede den alternative musik i undergrunden via kassettebånd, såkaldte samizdat-bånd. Béla Tarr, der havde debuteret i 1979, kom i besiddelse af ét af båndene, blev begejstret og spurgte Víg om han ville komponere musikken til filmen ‘Almanac of Fall’ (1984). Et samarbejde blev etableret, og i dag er der så godt som umuligt at forestille sig Tarrs filmiske univers uden Vígs hjemsøgende musik, der understøtter den særlige rytmiske fornemmelse.

Med sin brede interesse for teater, poesi og billedkunst og sin bredt funderede musikalitet, der trækker på både klassisk musik, folkemusik, jazz og rock, har Víg formået at skabe en rig og fortættet musik med stærke temaer og masser af stemning. En stemning, der emmer af en melankoli, som på næsten sublim vis skaber en symbiose med Tarrs sort/hvide-landskaber, der ofte skaber en apokalyptisk fornemmelse. Det er også en musik, der har ageret inspiration for andre filmkomponister. F.eks. har Nick Cave og Warren Ellis ladet sig inspirere af Víg i deres arbejder med filmmusik.

Sammen med CPH PIX byder Jazzhouse nu på en aften, hvor man kan opleve den hjemsøgende musik live. Mihály Víg opfører selv udvalgte kompositioner med en til lejligheden særligt sammensat strygerkvartet bestående af Lisa Marie Vogel (violin), Maria Martine Jagd (violin) Pauline Hogstrand (bratsch) og Nicole Hogstrand (cello). Sammen opfører de længere uddrag fra mesterværkerne ‘Werckmeister Harmonies’ og ‘Satantango’ (sidstnævnte spiller Víg i øvrigt selv med i). Aftenen vil desuden byde på en række kortere stykker og strygerkvartetter.

Glæd dig til en særlig aften med noget af det ypperste inden for europæisk filmmusik fremført live af mesteren selv.

Jazzhouse