The Ecstatic Music of Alice Coltrane Turiyasangitananda performed by the Sai Anantam Ashram Singers - Jazzhouse

onsdag 15. november

Dørene åbner: kl. 20:00

Koncerten starter: kl. 22:00

Pris: 300 dkk + gebyr (billetsalg starter 25/9 kl. 11.00)

Medarrangør: smash!bang!pow!, DR Koncerthuset, Copenhagen Jazz Festival

Facebook event

Koncerten foregår i DR Koncerthuset, Studie 3

I kølvandet på dette års sensationelle udgivelse af Alice Coltrane Turiyasangitanandas spirituelle musik med Sai Anantam Ashram Singers (Luaka Bop), drager Sai Anantam Ashram Singers 15. november til København for at opføre den transcenderende og ekstatiske kormusik med ensemble i DR Koncerthusets Studie 3. En enestående mulighed for at høre denne unikke musikalske arv live. Inden koncerten screenes den helt nye dokumentarfilm om Alice Coltrane, ‘Ashram – A Portrait of Alice Coltrane Turiyasangitananda’s Sai Anantam Ashram’.
Præsenteres af smash!bang!pow!, DR Koncerthuset, Jazzhouse og Copenhagen Jazz Festival. 

Program
Kl. 20.00 – Dørene åbner
Kl. 21.00 – Visning af ‘Ashram – A Portrait of Alice Coltrane Turiyasangitananda’s Sai Anantam Ashram’
Kl. 22.00 – Koncertstart

Skønt Alice Coltrane Turiyasangitananda (1937-2007) i mange år stod i skyggen af sin mand, John Coltrane, i jazzmiljøet, har hendes musikalske arv vist sig at have en nærmest uendelig fascinationskraft. Ikke alene står hun i dag som en af de vigtigste skikkelser inden for den spirituelle jazz, hvor nyere bannerførere som Kamasi Washington henter tydelig inspiration fra hende. Hendes musikalske verden er også en kilde, som talrige andre musikere henter kraft fra. Helt indlysende peger hendes spirituelle mantraer frem mod nyere tids new age- og meditationsmusik, men hun har også inspireret et væld af elektroniske musikere samt kontemporære alternative kunstnere som Julia Holter og Mariam The Believer. Og selv de ultratunge doom metal-musikere i Sunn O))) har hyldet hende på et nummer, hvilket siger en del om, hvor bredt hun har inspireret.

Spirituel vækkelse
B
åde inden for jazzen og den psykedeliske rock i 60’erne og 70’erne var der mange, der flirtede med en østlig spiritualitet. Men få trådte så dybt ind i denne verden som Alice Coltrane, hvor musikken og spiritualiteten blev to sider af samme sag. I løbet af 70’erne gennemgik hun under vejledning af guruerne Swami Satchidinanda og Sathya Sai Baba en åndelig vækkelse, der førte til, at hun tog sanskrit-navnet Turiyasangitananda og vendte sit sekulære liv ryggen for at etablere det hinduistiske meditationscenter Sai Anantam Ashram i Californien. Herfra ledte hun sungne meditationer og komponerede spirituel musik, både med solo-sang og med Sai Anantam Ashram-koret. Noget af musikken blev i løbet af 80’erne og 90’erne indspillet på bånd – bånd, der blev kopieret i begrænset mængde og cirkulerede mellem folk med tilknytning til Sai Anantam Ashram, men som dog opnåede en slags mytisk status.

Sensationel udgivelse på David Byrnes Luaka Bop og nyt liv på scenen
Tidligere i
år nåede disse optagelser endelig ud til et langt bredere publikum, da David Byrne kastede sig over at udgive et udvalg af dem på sit hæderkronede Luaka Bop-pladeselskab. Under titlen ‘World Spiritual Classics: The Ecstatic Music of Alice Coltrane Turiyasangitananda’ får vi en række smukke og gribende indspilninger, hvor de ekstatiske kor kombineret med brusende orgel og synthesizere skaber en transcenderende følelse. Det er musik, der nok henter inspiration fra klassisk indisk musik, men som i høj grad også næres af den kosmiske free jazz og af kormusikken fra den afroamerikanske tradition for gospel og spirituals, som Alice Coltrane i sin ungdom blev rundet af. Pladen modtog store kritikerroser, da den udkom, og fik bl.a. mærkatet ”best new reissue” af Pitchfork. Selvom musikken er skabt til en spirituel praksis, rummer den en umiddelbar og berigende kraft, der kan nydes af alle. Som den amerikanske musiker Julia Holter har sagt om Alice Coltranes musik: You know that this is a spiritual record and you almost don’t need to know about that aspect of it. It just gets you.

Nu får musikken nyt liv, ikke bare på plade, men også på scenen, da Sai Anantam Ashram Singers i kølvandet på den sensationelle modtagelse af udgivelsen, drager til Europa for at give en række udvalgte koncerter. Et stort kor og ensemble vil på scenen hylde den udødelige musikalske arv fra Alice Coltrane Turiyasangitananda – hvilket uden tvivl bliver en enestående oplevelse. 15. november indtager de DR Koncerthusets Studie 3 til en koncert præsenteret af smash!bang!pow!, DR Koncerthuset, Jazzhouse og Copenhagen Jazz Festival.

Dokumentarscreening: ‘Ashram – A Portrait of Alice Coltrane Turiyasangitananda’s Sai Anantam Ashram’
Forinden kan man i DR Koncerthusets Studie 3 komme helt tæt på den uddødlige og ekstatiske musik og de sjælfulde idealister bag den. Den franske instruktør duo, Vincent Moon & Priscilla Telmon, har i samarbejde med Boiler Room & Luaka Bopen begået den nye dokumentar, der portrætterer det enestående og betagende miljø omkring Alice Coltranes ashram-tempel, helt tilbage fra grundlæggelsen i 1983 og frem til Alice Coltranes død i 2007. 

Jazzhouse