27/03

THE LAKE

Manuel Göttsching (DE) + KPTTM

Udsolgt

Friday kl. 21:00

Dørene åbner kl. 20.00 / Stående koncert

Koncerten er udsolgt

Guitaristen i det epokegørende krautrock-band Ash Ra Tempel og manden bag den elektroniske milepæl "E2-E4" præsenteres af The Lake og Jazzhouse. En enestående mulighed for at høre et visionært geni inden for både kosmisk rock og electronica. Duoen KPTTM byder på tranceskabende efterfest på Lille Scene.

Det er svært at overvurdere Manuel Göttschings rolle i den moderne musikhistorie. Allerede i de tidlige 70'ere var han stilskabende som guitarist og som medstifter af det tyske band Ash Ra Tempel med bl.a. Klaus Schulze. Sammen med ligesindede grupper som Can, Tangerine Dream og Kraftwerk var Ash Ra Tempel i høj grad med til at lægge fundamentet for den krautrock, der den dag i dag nærmest synes mere aktuel end nogensinde før.

 

Göttsching kunne sikkert mageligt have trukket sig tilbage som musikalsk innovatør og ikonisk guitarist fra 70'ernes kosmiske rock, men han havde mod på mere. Op gennem 80'erne arbejdede han sig dybere ned i den elektroniske musiks muligheder, hvilket førte til en række vigtige udgivelser, herunder især milepælen "E2-E4". Udsendt i 1984 var den næsten timelange komposition et visionært bud på fremtidens elektroniske musik. En komposition, der med sine hypnotiske trommemaskiner, pulserende synths og svævende guitarer var langt forud for sin tid og en kæmpe inspiration for senere house- og techno-musik. "E2-E4" er ofte blevet kaldt en af 80'ernes vigtigste udgivelser, bl.a. af Pitchfork, der skriver "A key piece in the electronic music puzzle that's been name-checked, reworked and expanded upon countless times."

 

Et væld af elektroniske musikere har samplet fra "E2-E4" eller skabt hyldester til værket. F.eks. udgav LCD Soundsystem i 2006 et album, der byggede over kompositionen. Det er dog ikke kun den elektroniske musik, der har ladet sig inspirere af Göttsching. Både jazzmusikere og klassiske musikere har fortolket hans musik, og i 2000 fremførte berliner-ensemblet Zeitkratzer værket i sin helhed omsat til klassisk instrumentering. Selv opførte Göttsching en 25-års jubilæumskoncert for værket på legendariske Berghain i Berlin, og i 2008 opførte han værket på Lincoln Center - den første amerikanske opførelse af værket.

 

Jazzhouse og The Lake er yderst stolte over nu at kunne byde på Manuel Göttsching i København. En kosmisk aften fra en sand pioner!

 

KPTTM

Efter koncerten med Manuel Göttsching vil duoen KPTTM spille på Lille Scene. KPTTM består af Kristian Poulsen (Easy Rider, Spost) og Toke Tietze Mortensen (yoyooyoy, To\To, Vault-101). De startede med at spille impro-baseret musik i 2009 og har siden udviklet duoen til en intens og tranceskabende oplevelse, der bærer arven fra Manuel Göttschings repetitive musik videre, men i et anderledes råt univers.

 

Nyt samarbejde med The Lake

The Lake (www.thelakeradio.com) er en non-profit netbaseret radioplatform for inspirerende og eksperimenterende musik, lyd- og radiokunst fra hele verden og alle tider. The Lake kører 24 timer i døgnet og er skabt og kurateret af Efterklang, radiojournalisten Jan Høgh Stricker og kunstneren Kasper Vang. Fra 19-30. marts 2015 er The Lake gæstebookere på Jazzhouse.