29/04

STORE SCENE

Träd, Gräs & Stenar (SE) + Mythic Sunship

Køb billet

Saturday kl. 21:00

Dørene åbner kl. 20.00 / Stående koncert

120 dkk inkl. gebyr

De fusionerede inspiration fra Terry Rileys minimalisme med 60ernes syrerock, blev en af Sveriges vigtigste progrock-bands og har inspireret bl.a. amerikanske Pavement. Nu gæster kultgruppen Träd, Gräs & Stenar Jazzhouse. Den albumaktuelle danske gruppe Mythic Sunship varmer op.

Det er med stor stolthed, at Jazzhouse kan byde på dansk koncert med det stilskabende svenske orkester Träd, Gräs och Stenar, der ikke bare står som et af Sveriges vigtigste repræsentanter for syre- og progrock, men som også internationalt har sat væsentligt aftryk på eksperimenterende musik og har inspireret navne som Pavement og Sonic Youth.

 

Bandet udsprang af projektet Pärson Sound, der med stor inspiration fra Terry Rileys "In C" var banebrydende i Skandinavien i forhold til at arbejde med båndloops og droner i en rockkontekst. I 1969 udviklede projektet sig til et mere regulært band med navnet Träd, Gräs och Stenar. Lyden var præget af progressiv rock og syrerock, men stadig med en stor gæld til Terry Rileys minimalisme og med træk af Sun Ras kosmiske jazzimprovisationer og Tysklands gryende krautrock.

 

I sin oprindelige form eksisterede bandet kun i får år, og de nåede kun at udsende to regulære studiealbums. Disse albums samt de nærmest rituelle koncerter fik dog stor indflydelse på eftertiden, og bandet har stået som et ægte svensk kultorkester. Siden er de i flere omgange genopstået - bl.a. inviterede Pavements Stephen Malkmus dem til at optræde på All Tomorrow's Parties-festivalen, som han kuraterede i 2004. Og i 2016 udkom så et stort retrospektivt bokssæt med de originale plader, live-indspilninger og hidtil uudgivet materiale. Et bokssæt, der skabte fornyet interesse om gruppen, og som fik The Quietus til at skrive:

 

"There are parallels, echoes and premonitions of all sorts of bands in the music of Träd, Gräs Och Stenar, from contemporaries like Amon Düül, Popul Vuh and Faust in Germany, the Matrix Tapes-era of New York's Velvet Underground and British psych-folk oddballs like The Incredible String Band, to the more recent emancipated explorations of the 'New Weird America' scene, such as Jackie-O Motherfucker, No-Neck Blues Band, Excepter and the countless psych and freak-folk groups that have thrived in their wake.

"

 

I kølvandet på bokssættet gæster bandet nu København med koncert på Jazzhouse. I den nuværende konstellation består bandet af Jakob Sjöholm på guitar, Sigge Krantz på bas og Nisse Törnqvist på trommer samt guitaristen Reine Fiske, der kendes fra bandet Dungen. Svensk syre, når det er allerbedst!

 

Mythic Sunship

Denne aften kan man også opleve bandet Mythic Sunship, der excellerer i lange og monolitiske syrerock-numre, som de selv omtaler som anaconda-rock. Med elementer af transcenderende space rock, prog og stoner skaber bandet en medrivende malstrøm, der har gjort dem til et af de bedste syrerock-orkestre på den unge københavnske scene. Deres debutalbum "Ouroboros" fik da også flotte internationale anmeldelser. Ligeledes har de fået ry som et fremragende liveband, og GAFFA kvitterede med 5 stjerner, da de i 2016 gav koncert på Loppen. Her skrev anmelderen bl.a.:

 
"Måden, alle de forskellige lydteksturer – hver guitarist i Mythic Sunship brugte så mange pedaler som de fleste hele bands – smeltede sammen i et større lydlandskab kombineret med det nøje kalibrererede instrument-samspil lige så tæt på King Crimson som Amon Düül II blev en sublim oplevelse."

 

Der er med andre ord også lagt op til en sublim oplevelse, når Mythic Sunship ryster Jazzhouse. Bandet har et nyt album på trapperne.